Mevzuat.Net in sizlere daha iyi hizmet sunabilmesi amacıyla sizlerden gelen öneriler doğrultusunda sistemimizde yenilemeler yapılmıştır. Yapılan yenilik ve değişiklikler aşağıda bildirilmiştir.

  1. Daha Sade Arama Kutuları

    Ekranımızın üst bölümünde yer alan arama kutuları daha sade hale getirildi. Buradaki üç arama kutusu;

    - Akıllı Arama: Daha önce de olduğu gibi Akıllı Arama, aramayı kolaylaştıran ve size zaman kazandıracak benzersiz ve çok özel bir uygulamadır. Akıllı Aramaya ne yazarsanız onun aramasını yapar. 

    Örneğin 4 hane geçerli bir GTİP no yazdınız, ekranın hemen altında yazdığınız tarife ve onun alt pozisyonları listelenir. İlgilendiğiniz tarifeyi seçerek vergi ve mevzuat bağlantılarını görebileceğiniz ekrana geçiş yaparsınız.

    Kanun, karar, genelge no ya da mevzuat başlığında geçen bir ibareyi mevzuat kalemi (tebliğ, yönetmelik, karar, kanun...) sorgulaması yapabilirsiniz.

    Herhangi bir ibareyi yazmaya başladığımızda o ibare ile başlayan anahtar kelimelerimiz ve sizin daha önce aramış olduğunuz kelimeler listelenir. Bunlardan birini seçebilir veya yazdığınız ibareyi aratabilirsiniz.

    Sık kullanılan mevzuat kalemleri tarafımızca indekslenmiştir. Bu maddelere akıllı arama ile kısa yoldan ulaşabilirsiniz. Örneğin Gümrük Kanunu 131 inci maddeye gitmek istiyorsunuz. Akıllı Aramaya madde 131 yazdığınızda hemen altında Gümrük Kanunu madde 131 gelecektir, seçerek ilgili maddeye geçiş yapabilirsiniz.

    Akıllı aramaya herhangi bir tarih yazdığınızda hemen altında o tarihte yayımlanan Resmi Gazete nin linki gelecektir. Ya da RG sayısı yazdığınızda o sayılı Resmi Gazete linki hemen ekranın altında gelecektir.

    -GTİP : Bu arama kutusuna en az 4 hane geçerli bir gtip numarası girip ülke seçerek ya da Tüm ülkeler için  sorgulama yapabilirsiniz. Daha önceden GTİP sekmesi altında verilen tarihe göre sorgulama seçeneği gtip girildikten sonraki Detaylı Görünüm ekranında Ülke ve tarih değiştir ismi altında yer aldı. Ülke ve tarih tıklandığında ülke ve gün/ay/yıl bazında tarih kutuları açılacaktır. İlgilendiğiniz ülkeyi seçerek sadece o ülkeden yapılacak ithalatlarda geçerli vergi oranlarını ve mevzuat bağlantılarını görebilirsiniz.

    Eğer geçmişe dönük bir sorgulamanız varsa bunun için de gün/ay/yıl olarak tarih seçebilir, o tarihteki vergi ve mevzuat bağlantılarını görebilirsiniz.

     

    - Tarife Tespiti : Daha önce de olduğu gibi, Tarife tespiti arama kutusuna aramak istediğiniz ibareyi yazıp, Tarife tespiti seçeneklerinde (Tarife cetveli madde açıklamaları, izahname, bağlayıcı tarife...) tek tek arama yapabileceğiniz gibi, Akıllı Tarife Tespitine tıklayarak sistemimizde gtip e bağlı tüm bölümlerde otomatik arama yapabilirsiniz. Yazdığınız ibareyi içeren gtipler ve bu ibareyi nerelerde bulduğunu gösteren kısımlar ibarenin ençok geçtiği yere göre bir öncelik verilerek ekranda listelenir. Resimdeki örnekte bilgisayar ibaresi için Akıllı Tarife Tespiti seçilerek bir arama yaptırılmış ve ilk sırada 8471 tarifesini getirmiştir. 

     

    - Daha önce yukarıdaki arama kutuları ile birlikte bulunan Tarih ve RG no ile arama seçeneği Araştır menüsü altına eklendi. Bu arama seçeneği ile tari ya da sayısını bildiğiniz bir Resmi Gazeteyi arayabilir ya da istediğiniz iki tarih aralığı belirleyerek sorgulama yapıp bu iki tarih arasında hem Resmi Gazetenin hem de diğer bakanlık ve kurumların yayımladığı sistemimize aldığımız yazı genelge vs. mevzuat kalemlerini görebilirsiniz.

  2. Gümrük Tarife Ekranı Detaylı ve Özet Görünüm

    GTİP sekmesi altında herhangi bir gtip girip Detaylı Görünüm diyerek tüm ülkeler için geçerli vergi oranlarını, uygulamaları, mevzuat bağlantılarını görebilir ya da Özet Görünüm ile; sadece seçili gtip (12 hane olmalı) ve ülke için geçerli gümrük vergisi oranlarını, kdv sini, ek vergi, damping, gözetim gibi ek önlemlerin uygulanıp uygulanmadığını, ithalatındaki gerekli belgeleri görebilirsiniz. Örneğin; GTİP kutusuna 8525.50.00.00.13 yazıp, ülkelerden Çin Halk Cumhuriyetini seçip Özet Görünüme tıkladığımızda, ithalatında ne kadar gümrük vergisi, kdv uygulanıyor, damping, gözetim, ek vergi gibi önlemler var mı, gerekli belgeler nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz..

    Detaylı Görünüm ekranı adın da anlaşılacağı üzere daha detaylı olarak açılır. Yani GTİP i 12 hane seçmenize gerek yoktur, en az 4 hane geçerli bir tarife girmeniz yeterlidir. Ülke seçmediğiniz taktirde tüm ülkelerin vergi oranları ve mevzuat bağlantıları görüntülenecek şekilde gelir. Gelen uygulamalar tüm ülkeler için geçerlidir. Ülke seçtiğiniz taktire ise, seçili ülkenin bulunduğu kolon kırmızı işaretli gelir ve mevzuat bağlantıları sadece seçili ülke için geçerli olanları gösterir.

  3. Tarife Menüsü Eklendi

    Menülere Tarife menüsü eklenerek, tarife ile ilgili bölümler bu menü altında toplandı.

    • Gümrük Tarife Cetveli İndeksi
    • Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi İndeksi
    • AB Açıklama Notları
    • BTB Arama
    • AB BTB Sorgulama
    • Yıllara Göre Korelasyon
    • Önceki Seneye Göre Değişen GTİP No.larını Eşleştirme

     

  4. Mevzuat bağlantıları İthalat – İhracat – Tarife - Gerekli Belgeler olmak üzere dört bölüme ayrıldı.

    Mevzuat bağlantıları, her bir butona tıklandığında onunla ilgili başlıklar listelenecek şekilde düzenlendi. 

    İthalat

    İthalat altında; ithal edilecek ürün için istenen belgeler, izin, yasak, damping, ithal kapıları gibi uygulamalar yer aldı.

    İhracat

    İhracat altında; ihraç edilecek ürün için yasak, izin, ihraç kapısı gibi uygulamalar yer aldı.

    Tarife

    Tarife altında; Aviler, sınflandırma kararları, tarife tanımı, BTB, AB BTB başlıklı mevzuat bağlantıları yer aldı. 

    Gerekli Belgeler

    Seçili ürün ve ülke için hangi belgelerin gerekli olduğunu bu buton altında görebilirsiniz. Gerekli belgeleri görebilmeniz için GTİP in 12 hane olarak seçilmesi gereklidir. EUR.1 Dolaşım Sertifikası, A.TR Dolaşım Belgesi ve Form A Belgesi gibi belgelerin gerekli olup olmadığını görebilmek için ülke seçimi yapmalısınız.


  5. Mevzuat Bağlantılarına Avrupa Birliği Bağlayıcı Tarife Bilgileri de Eklendi

    Mevzuat bağlantıları bölümüne bizim gümrüğümüzün verdiği Bağlayıcı Tarife Bilgileri (BTB) nin yanısıra seçili gtip e bağlı Avrupa Birliği Bağlayıcı Tarife Bilgileri (AB BTB) de eklendi. ABbtb kısa yolu ile görüntülenen bu başlığa tıkladığınızda gelen ekrandan seçili gtip e bağlı AB BTB leri ve bunların resimlerini görebileceğiniz ekrana yönlendirileceksiniz.

  6. Dış Ticaret Mevzuatı menülerinde listelenen mevzuatlardan yürürlükten kalkan ve değişiklik yapanlar kapalı olarak gelip, görmek istenildiğinde açılabilecek şekilde düzenlendi.

    Daha önce menülerde listelenen mevzuat bağlantıları değişiklikleri ile birlikte geliyordu. Yapılan düzenleme ile değişiklikler kapalı olarak gelecek, görmek istenildiği taktirde mevzuatın başında bulunan (+) işaretine tıklanacak.

    Yürürlükten kalkan mevzuatlar da yine kapalı olarak gelecek,eğer isterseniz ilgili bölümlerde bulunan Yürürlük dışı olanları göster butonu ile listelenecektir. 

  7. Tarife Cetveli Detay Görünümü Eklendi

    GTİP girip Detaylı Görünüm ile geldiğiniz GTİP ekranından Tarife Cetveli Detay Görünümüne geç butonuyla Tarife Cetveli bilgilerinin olduğu ekrana geçiş yapıyorsunuz. Tarife Cetveli Detay Görünümü ekranı; seçili gtip e ait eğer varsa BTB, AB BTB, sınflandırma gibi tarife bilgileri, 474 vergi hadleri ve gtip lerin İngilizce açıklamaları görüntülenecek şekilde düzenlendi. Ekranın üstündeki butonlarla GTC yorumları, Fasıl notları, AB açıklama notları, İzahname gibi bilgilere de ulaşılabilecek.

    GTİP iniz 8525 tarifesi olsun ve 8525 nolu gtip e ait İzahname açıklama notlarını görmek istiyorsunuz, bunun için yapmanız gereken Gümrük Tarifesi Görünümüne Geç butonu altında yer alan İz.Açk. butonuna tıklamaktır. Sizi 8525 tarifesi açıklama notlarına yönlendirecektir. Aynı şekilde bu sırada yer alan diğer butonlarla AB açıklama notları ve ilgili GTİP in fasıl notlarına da erişebilirsiniz.


    Bu ekrandan Gümrük Tarifesi Görünümüne Geç butonu ile de tekrar GTİP Detaylı Görünüm ekranına geçiş yapılabilecektir